Rize’de sel ve heyelan: 12 ölü

Yazar: Chucky Yorum yok 27 Ağustos 2010 Cuma
Rize’nin Gündoğdu beldesinde şiddetli yağış sonrasında meydana gelen sel ve heyelanlarda 12 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi de kayıp.



Gündoğdu beldesinde akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış sonucu Hamidiye mevkisinde Akif Kopuz’a ait bina çöktü.


Enkaz altından Akif Kopuz, eşi Meliha Kopuz, çocukları Muhammet ve Vildan Kopuz’un cesetleri çıkarıldı.


Daha sonra da 8 kişinin cesedineRize’nin Gündoğdu beldesinde şiddetli yağış sonrasında meydana gelen sel ve heyelanlarda 12 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi de kayıp.




Gündoğdu beldesinde akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış sonucu Hamidiye mevkisinde Akif Kopuz’a ait bina çöktü.



Enkaz altından Akif Kopuz, eşi Meliha Kopuz, çocukları Muhammet ve Vildan Kopuz’un cesetleri çıkarıldı.



Daha sonra da 8 kişinin cesedine ulaşıldı. Böylece ölü sayısı 12′ye yükseldi.



Heyelanda bazı evler tamamen çöktü, çok sayıda evde de büyük çapta maddi hasar var. 50′den fazla araç toprak altında kaldı ya da sürüklendi.



Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, sel ve heyelanın da Rize’de Cumhuriyet tarihinde yaşanan en büyük felaketlerden biri olduğunu söyledi.



5 köyde de hasar var. Gündoğdu beldesine elektrik ve su verilemiyor. Kapanan yolların açılması için iş makinaları aralıksız çalışıyor.



Karadeniz sahil yolu gece yarısından sonra tek yönlü olarak ulaşıma açıldı.



Bakan Çiçek bölgede



Özel uçakla Trabzon’a gelen, buradan karayoluyla Rize’ye geçen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ve Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu ile birlikte heyelan bölgesinde incelemelerde bulundu.



Heyelanda 11 kişinin yaşamını yitirdiğini, 6 kişinin yaralandığını ifade eden Çiçek, başta Rize Valiliği olmak üzere devletin bütün birimlerinin soruna çözüm bulmak üzere ve heyelan nedeniyle mağduriyetleri asgariye indirebilmek için yoğun çaba gösterdiklerini kaydetti.



Çevre illerden de valiliklerin ve diğer kamu kurumlarının ilgili personel takviyesi yaptığını anlatan Çiçek, “Geceden beri çalışmalar aralıksız sürüyor. Devlet Bakanımız Sayın Faruk Özak sabah erken saatlerden beri zaten burada. Rize’deki diğer yetkililer de sıkıntıları en kısa zamanda bertaraf edebilmek için yoğun bir çaba içerisindedirler. İlave teknik ekipler geldi, gelmeye de devam ediyor” dedi.



Hala ulaşılamayan yerler olduğunu ifade eden Çiçek, “Bu araziyi, şartlarını bilmeyenler (Bu saate kadar nasıl ulaşılamadı) diyebilir. Eldeki tüm imkanlarla olayı tüm boyutuyla görebilmek için gerekli çalışmayı yaptık. Daha yukarı kısımlarda olup bitenleri görebilmek için de bir çalışma yapacağız. Şu an itibariyle 11 vatandaşımızı maalesef kaybettik. 6 yaralının durumu iyi, bu sevindirici” diye konuştu.



Çiçek: “Yaptığımız tespitlerde bu heyelanın tahminden daha öte bir boyutunun olduğu görülmekte, hasar tespitini ve binaların durumunu, Ankara’dan getirttiğimiz ekiplerle süratle tespit etmeye çalışıyoruz” dedi.



1.5 milyon lira nakdi yardım



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, sel ve heyelanların ardından, bölgeye 1,5 milyon Liralık acil nakdi yardım gönderilmesi için talimat verdi.



DOĞU KARADENİZ’İN KADERİ: SEL VE HEYELANLAR



Doğu Karadeniz bölgesinde 81 yılda meydana gelen 33 sel, taşkın ve heyelan olayında 585 kişi yaşamını yitirdi.



Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hızır Önsoy, son 10 yıl içinde bütün dünyanın küresel iklim değişikliğiyle yatıp kalktığını, ancak bu durumun Türk insanının pek de umurunda olmadığını söyledi.



Halkın yüzde 90′ının küresel iklim değişikliği hakkında bilgisi olmadığını belirten Önsoy, “Dünya iklim değişikliğiyle uğraşıyor. Doğu Karadeniz bölgemiz Türkiye’nin yağış ortalamasına göre, en yüksek ortalamaya sahip. Çayeli ve Hopa civarlarında 2 bin 500 milimetreye kadar gidiyor yıllık ortalama. İç Anadolu’da ise 600-650 milimetre. Anormal derecede fark var” dedi.



Prof. Dr. Önsoy, küresel iklim değişikliği çerçevesinde, bazı bölgelerde yağışların artacağını, bazı bölgelerde ise azalacağını ifade ederek, “Yağışların tek artacağı bölgemiz ise Doğu Karadeniz. Zaten yağışlı olan bölgemizde ortalama yağış yüksekliği daha da artacak. Eskiden yağışlar yer ve zaman içinde düzenli dağılıyordu, biz de bunları biliyorduk. Ama küresel iklim değişikliği baş

gösterdikten sonra yersel ve zamansal anormallikler meydana geldi ve gelmeye de devam edecek” diye konuştu.



“1 aylık yağış, 1 günde”



Yaklaşık bir ayda düşmesi gereken yağışların, bir günde düşmeye başlayacağını vurgulayan Prof. Dr. Önsoy, şöyle devam etti:



“Dolayısıyla bunu zemin ve yataklar taşımayacak. Buna göre tedbir almamız lazım. Yönetimler oluşturmamız ve suyu buna göre yönetmemiz lazım. Her olay oluyor, bakıyorsunuz, valilikte toplanılmış, kriz yönetimi yapılıyor. Ben üzülerek ve acıyla gülüyorum, ne demek kriz yönetimi? Olay gelmeden önce kurullar oluşturmak lazım. Buna biz risk yönetimi diyoruz. Olay baş göstermeden önce ne gibi tedbirler alınır ve can kayıpları nasıl sıfıra indirilir, maddi kayıplar nasıl en aza indirilir, bunların tartışılacağı bir yer. Dolayısıyla kriz komitesi deyince ben çıldırıyorum, böyle bir şey olmaz. Bu komitelerde hiçbir bilim adamı yok. Bu kurullarda niçin bilim adamları yoktur, neden bizden yardım istenmez? Ben zoraki gidip de ‘Sayın valim ben göreve geliyorum’ diyemem ki. Sonra bütün hepsi Temel fıkrasına dönüşüyor.”



“Uygulamada sıkıntılar var”



Prof. Dr. Önsoy, bölgede heyelan ve taşkın riski haritaları çıkarılması ve bir an evvel tamamlanması gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:



“1, 2 ve 3. derecede risk altındaki bölgeler belirlenmeli. Buna göre yapılaşma yapılırken, uygulamacı kurumlar adama ‘arkadaşım sen burada evini yapma, çünkü burası 1. derece risk bölgesi, sen evini şuraya yap’ diyebilmeli. Bunu diyen yok, mümkün değil. Bu konuda ortaya konulmuş bir teşhis, reçete ve tedavi yok. Risk haritaları çıkarılmamış. Bilimsel çalışmalarda reçete bellidir, reçete bizdedir. Bunu bilim söylüyor, ‘çözümü budur’ diyor ama maalesef buna kimsenin uyduğu yok. Uygulamada da büyük sıkıntılar var.”



Rize’ye dün düşen 166.2 kilogram yağış miktarının anormal derecede yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Önsoy, “Riskli bölgelerde bulunan vatandaşlarımız tedbirli olmalı. Dere yataklarında ya da yakınlarında evleri bulunanlar buralardan bir an önce çıkarılmalı. Bu sadece acil bir uyarı ve önlemdir. Taşkın, sel ve heyelanları yönetebilmek için orta ve uzun vadeli planlar yapmak lazım” dedi.



81 yılda 585 ölü



Prof. Dr. Hızır Önsoy, 1929-2010 yılları arasında, Doğu Karadeniz bölgesinde yaşanan 33 sel, heyelan ve taşkın olayında, 586 kişinin hayatını kaybettiğini, 15′i aşkın kişinin kaybolduğunu ve yaklaşık 1,5 milyar liralık maddi hasarın meydana geldiğini açıkladı.



Kaynak: CNN Türk
Etiketler: , , , , , ,
Bu yazıya yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Gönder

sohbet